Üzgün bir arkadaşımız bizi aradığında onunla neşeli bir şekilde konuşmayız. Ses tonumuzu daha ciddi ve üzgün hale getiririz. Onunla aynı hisleri taşıdığımızı göstermek için empati kurmaya çabalarız. Karşınızdaki kişinin duygu ve düşüncelerini anlayabilmek empati olarak adlandırılmaktadır. İnsanlar zaman zaman bu yetilerini kullanarak, hareket eder ve yaşamlarını bu şekilde devam ettirirler. Bu becerinin her insanda farklı oranlarda olduğu görülmektedir. Fakat yoğun bir şekilde ve ya haberdar olmaksınız yaşamak yine yaşamı olumsuz etkileyecektir.
Önemli olan bu duyguyu gerektiği zamanlarda kullanmak ve ona göre düzenlemeler yapıp hareket etmektir. Örneğin çok çalışmış fakat sınavdan düşük not almış bir arkadaşının yerine kendini koyarak ona teselli veren kişi sınav sonrasında, ertesi gün ve neredeyse her gün arkadaşını teselli etmeye çalışırsa, düşük not alan kişi bu kez kendini yetersiz hissedecek bu olumsuz duygudan kurtulamayacaktır. Mutlaka duygu yoğunluğu iyi ayarlanmalı gerektiğinde müdahale edilmelidir. Bazı durumlarda da insanlar hiçbir şekilde empati yetilerini kullanmamaktadırlar. Yine örnek vermek gerekirse, oldukça kilolu olan bir akrabasına sürekli bu yüzden şakalar yapan kişi hiçbir zaman kendini onun yerine koymamıştır. Onun neden sağlıklı olmadığını düşünmek yerine kilolarını alay konusu ederek, kişiyi kendini kötü hissetmesine neden olmuştur. Her iki örnekte de bu yetinin doğru kullanılmadığını görebilirsiniz.
İnsanlar arası iletişim, teknolojinin de gelişmesiyle daha sık ve daha kolay gerçekleşmeye başlamıştır. Gerek akıllı telefonlardan, gerek sosyal medya üzerinden iletişim yoğunluğu artmıştır. İletişim hem yazılı, hem sözlü gerçekleştirilir. Her iki durumda da iletişiminin altın kuralları arasında yer alan empati hem doğru sağlanmalıdır. Bu yetiyi sağlamak insanlar arasında hoşgörüyü sağlayacak ve doğru bir iletişim kurabilmeyi sunacaktır. Karşınızdaki kişiyi anlamak, onun yerine kendinizi koyabilmek için dikkatli bir şekilde dinleyecek ve daha sonra konuşmanızı hazırlayarak uygun kelimelerle onlarla iletişime geçebileceksiniz.
Doğru empati kurmak, bencillik duygusunun önüne de geçecektir. Zamanın insanlara getirdiği bir başka olumsuzluk işte bu duyguyu yeterince kullanmamak ve bencilce davranmaktır. Empati kurmak aslında çocukluktan hatta bebeklikten gelen doğuştan oluşmuş bir duygudur. Sahip olunan bu yetenek etraftaki aile yakınlarından örnek olarak da zamanla geliştirilebilmektedir. Sonradan kazanabilmenin yolları aranmadan bu duygu ört pas edildiğinde ortaya yanlış anlaşılmalarda çıkacaktır.
Bir iş arkadaşınız yarın işe gelemeyeceğini sizlere ilettiğinde neden nasıl neyi olduğunu sormadan ona “anladım, geçmiş olsun” demeniz empati kurmadığınız anlamına gelmektedir. Bu şekilde davranmanız bu yeteneğinizi kullanmak istememeniz anlamına gelmektedir. Devamında ise yanlış anlaşılmalar, kırılmalar, küslükler çıkacak ortama zemin hazırlıyorsunuz anlamına gelir. Karşı tarafın duygularını anlamak, onun gibi düşünmek için iyi bir dinleyici olmak ve doğru zamanda uygun soru kalıpları, cümleleri kullanmak gerekir.
Günümüzde empati kuran çok az kişi kalmıştır. İlk amaç karşınızdaki kişinin ne söylediğine bakmadan ona cevap vermek olduğu için hiçbir zaman ne anlatmak istediğiniz, ne düşündüğünü anlayamayacaksınız. Yeni doğum yapmış bir akrabanızla görüştüğünde, onun nasıl olduğunu, neler hissettiğini sormadan, bebek kilo almamış, bebek aç, bebek uykusuz yorumları kişiyi doğrudan etkileyecek ve size karşı ön yargılı davranmasına sebep olacaktır. Onun halini hatırını sorduktan sonra, bebeğin daha sağlıklı olabilmesi için önerilerde bulunmanız onu yaralamayacak ve daha olumlu sonuçlara ulaşmayı sağlayacaktır. Tam aksine kişinin bu olumsuz ruh durumunun üzerine giderek tabiri caizse yangına körükle gitmekte yanlış bir davranıştır.
Empati denilince aklınıza ilk gelen nedir? Bu kadar olumlu ve iletişimi güçlendirecek bir duyguyu olumsuz kullanabilmek çok saçma değil mi? İnsanlara fayda sağlayacağı yere kullanmayı tercih etmeyerek zarar veren yeteneğinizi, uç noktalara getirmeden gerektiğinde kullanmalısınız. Empati kurmak iş hayatınızdan, sosyal hayatınıza ve hatta aşk hayatınıza kadar fayda sağlayacak iletişim yöntemleri arasındadır. Hem birey hem de toplumlar arasında huzur, mutluluğu sağlayacak bir anahtardır.
İnsanlara hizmet veren bir sektörde çalışıyor ve hatta yöneticilikle ilgileniyorsanız, sunmuş olduğunuzun hizmeti alan kişilerin yerine kendinizi koymadığınızda, bir daha tercih edilmeyebilir, kazancınızın düştüğünü görebilirsiniz. Müşterilerinizi anlamak istek ve dileklerini değerlendirmek yerine, ben böyleyim hizmetim bu şekilde demeniz oldukça kırıcı, olumsuz bir yaklaşım olacak ve sizlerin empati duygunuzun olmadığını gösterecektir. Doğal olarak iletişim kuramayacak ve müşteri kitlenizin azaldığını görebileceksiniz. Dünyayı başkalarının bakış açılarından da görebilmeniz için empati kurmayı mutlaka unutmayın!
https://www.psychologytoday.com/intl/basics/empathy
http://theconversation.com/understanding-others-feelings-what-is-empathy-and-why-do-we-need-it-68494